Met venkelsalade gevulde tarbot met Noilly Prat-saus
niveau
gemiddeld
hoeveelheid
6 personen
gang
tussengerecht
Recept bewaren
Tarbot is op zichzelf al super smaakvol, maar gevuld met lekkere groenten en kruiden is het een absoluut een kerstwaardige voorkomen op tafel. De wijze van serveren op shared dining manier brengt een los karakter met zich mee aan tafel. Gezellig! De saus is zeker complementair; Nolly Prat heeft een krachtige frisse smaak en wordt gemaakt van witte druiven die maandenlang in de kelders liggen te rijpen en vervolgens nog een jaar in open lucht bewaard worden op eiken vaten.
Voorbereiding
OP DE DAG ZELF
> Snijd voor de salade de venkels in dunne plakjes. Pluk de blaadjes van de dille en de dragon en ris de blaadjes van de tijm en hak ze grof. Rasp de helft van de schil van de limoen fijn. Snijd de hele limoen in partjes. Meng alle ingrediënten voor de salade in een kom en voeg peper en zout naar smaak toe.
> Leg de tarbot met de donkere huid naar boven op je werkblad en snijd deze langs de kop rond tot op de graat in. Snijd daarna over de middengraat van kop tot staart in. Steek de punt van je mes schuin langs de middengraat en snijd de filet over de graten heen los; laat de filet hierbij langs de rand vastzitten zodat je een soort buidel krijgt. Snijd de andere filet op dezelfde manier van de graat los. Verwijder de ingewanden.
> Houd de filets even omhoog en bestrooi het visvlees met peper en zout. Vul de tarbot met de venkelsalade; duw de salade hierbij goed tot aan de rand. Bewaar de gevulde tarbot afgedekt in de koelkast.
Serveren
> Steek de houtskool in de barbecue aan en verwarm deze indirect tot een temperatuur van 180 °C; leg het rooster nog niet in de barbecue. Leg intussen de gevulde tarbot op het gaatjesrooster
en snijd de roomboter in kleine klontjes. Verdeel ze over het zichtbare deel van de salade.
> Pel voor de saus het sjalotje en snijd in halve ringen. Snijd het takje rozemarijn en tijm elk in 3 stukken. Doe ze met de knoflook, de Noilly Prat, de kookroom en het bouillonblokje in de druippan.
> Plaats de druippan op het hitteschild en leg het rooster in de barbecue. Plaats hier het gaatjesrooster met de tarbot op; eventueel smaakvol vocht druipt hierdoor in de pan. Sluit de deksel van de barbecue en laat de tarbot ongeveer 20 minuten garen tot deze een kerntemperatuur van 56 °C heeft bereikt. De kerntemperatuur van een tarbot meet je in het dikke deel van de filet aan de bovenkant en net onder de kop langs de graat om de temperatuur van een van de onderste filets te meten.
> Snijd voor de saus de boter in blokjes. Haal de tarbot en de druippan uit de barbecue. Zeef de saus en meng de blokjes boter er een voor een met een staafmixer door. Zet de tarbot in zijn geheel op tafel zodat iedereen zelf kan pakken en serveer de Noilly Prat saus erbij.
RECEPT: ZOWIE TAK FOTO’S: FEM SCHOOK STYLING: ANOUK ANINK STYLING MET DANK AAN DOK COOKWARE
Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Veelgestelde
vragen
Wat zijn de ingrediënten van het recept Met venkelsalade gevulde tarbot met Noilly Prat-saus?
Voor de tarbot heeft u nodig: 1 tarbot van 1,5 kg en 50 g roomboter. De ingrediënten voor de venkelsalade zijn: 2 venkels, 15 g dille, 15 g dragon, 4 takjes tijm, 1 limoen, 150 g sojaboontjes (uit de peul), en 3 el olijfolie. Voor de Noilly Prat-saus heeft u nodig: 1 sjalotje, 1 takje rozemarijn, 1 takje tijm, 1⁄2 bol knoflook (overdwars gesneden), 200 ml Noilly Prat, 200 ml kookroom, 1 visbouillonblokje, en 75 g roomboter.
Welke benodigdheden heb ik nodig voor Met venkelsalade gevulde tarbot met Noilly Prat-saus?
Voor dit recept heeft u de volgende benodigdheden nodig: Een plate setter / conveggtor, een geperforeerd rooster, een druippan, en een Thermapen.
Hoeveel tijd kost de bereiding van Met venkelsalade gevulde tarbot met Noilly Prat-saus?
Voor de bereiding van dit recept staat 30 minuten voorbereiding en 90 minuten kooktijd, een totaal van 2 uur.
Voor hoeveel personen is het recept Met venkelsalade gevulde tarbot met Noilly Prat-saus?
Dit recept is geschikt voor 6 personen.
Wat is de moeilijkheidsgraad van het recept Met venkelsalade gevulde tarbot met Noilly Prat-saus?
De moeilijkheidsgraad van dit recept is gemiddeld.