Een regelrechte klassieker; zalm gerookt op een cederhouten plankje. De kruidenkorst in dit recept geeft de zalm een heerlijke frisse en kruidige ‘kick’. De knapperige zoetzure venkelsalade is een mooie tegenhanger van het kruidige en vettige van de vis. Een heerlijk zomers gerecht, rechtstreeks van je barbecue. Wedden dat ‘ie zo op is?!
Voorbereiding
Snijd de zalm in stukken die passen op je rookplankje als dit nog niet het geval is. Je mag natuurlijk ook meerdere plankjes gebruiken. Hak de dille en dragon fijn. Bestrooi de zalm met de Santa Maria Lime Pepper, dragon en dille. Rasp er daarna wat citroenschil overheen en een snufje grof zeezout. Zorg dat je zalm lekker bedekt is met de kruidenkorst.
Snijd de venkel in zeer dunne reepjes. Doe de azijn in een pannetje met de suiker en verwarm tot de suiker is opgelost. Klopt daarna olijfolie met een garde erdoor en breng op smaak met de chilivlokken, venkelzaad, dille en zout en peper naar eigen smaak. Meng met de gesneden venkel en laat even lekker marineren.
De fik erin!
Tijd om de barbecue aan te steken. Vul je barbecue met je favoriete houtskool en breng deze naar +/- 175 graden Celsius. Leg het rooster in de barbecue en leg hierop het rookplankje. Deze mag je voorweken, maar het is niet perse nodig. Sluit de deksel. Wanneer je een lichte rook ziet ontstaan is het tijd om de zalm op het cederhouten rookplankje te leggen. Zou je de zalm er al vanaf het begin op leggen is straks je zalm al gaar voordat hij ook maar iets rook heeft gehad. En dat willen we natuurlijk niet.
Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept
Cederhouten rookplanken 2 stuks Smokin’ Flavours
Western red cedar
Online op voorraad
Santa Maria Lime & Pepper molen
Online op voorraad
Thermapen One
Dé must have thermometer
Online op voorraad
Zalm roken
Laat de zalm zo’n 10 tot 15 minuten lekker roken. Controleer de kleur en temperatuur van de zalm. Hij moet een mooie glazige mahonie-kleur hebben en een kerntemperatuur van +/- 50 graden Celsius. Nog geen mooie kleur en nog niet de juist temperatuur? Deksel nog even sluiten en nog een paar minuten garen.
Neem de plankjes uit de barbecue en leg de gerookte zalm op een bord, spuit wat banen wasabi mayonaise erover en serveer met de zoetzure venkelsalade.
Eet smakelijk!
Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Veelgestelde
vragen
Wat zijn de ingrediënten die nodig zijn voor de Op cederhout gerookte zalm?
De benodigde ingrediënten zijn Zalmfilet, 600 gram, Santa Maria Lime & Pepper, Verse dragon, handje, Verse dille, handje, Citroen, 1 stuk, Grof zeezout, Wasabi mayonaise, Venkel, 1 stuk, Appelciderzijn, 50 ml, Chilivlokken, 1 tl, Suiker, 2 tl, Gemalen venkelzaad, 1/2 tl, Fijn gehakt e verse dille, 1 tl, Olijfolie extra vergine, 2 tl, Zout en peper naar smaak.
Welke benodigdheden moet ik hebben voor de bereiding van de Op cederhout gerookte zalm?
De benodigdheden die je nodig hebt voor de bereiding van de Op cederhout gerookte zalm zijn RVS rooster, Cederhouten plank, Thermapen en Rasp.
Hoe lang duurt de bereiding van de Op cederhout gerookte zalm?
De bereidingstijd is 1 uur.
Hoe moeilijk is het om de Op cederhout gerookte zalm te bereiden?
Het recept is makkelijk te bereiden.
Voor hoeveel personen kan ik de Op cederhout gerookte zalm bereiden?