Een heerlijk herfstig gerecht van de barbecue. Om de aroma’s van de rozemarijn goed op het vlees te laten werken binden we deze op het vlees met behulp van slagerstouw. Doordat de kruiden licht schroeien, rook je de rib-eye als het ware met rozemarijn. Dit zorgt voor een mooie diepe smaak en geur aan je vlees. De geglaceerde wortels uit de skillet maken het geheel af. Good luck!
De barbecue aansteken
Voor dit gerecht gaan we de barbecue in tweeën delen. We richten de ene helft in om de rib-eye indirect te garen en de andere helft richten we in voor directe hitte om de skillet op te verwarmen en de rib-eye af te grillen.Vul je barbecue met je favoriete kolen en steek deze aan. Werk je met een kamado, plaats dan een halve maansteen om de helft indirect te maken. Werk je met een ketelbarbecue? Zorg dan dat je onder één helft van je rooster geen gloeiende kolen hebt. Laat het geheel opwarmen tot ongeveer 120 oC boven het indirecte gedeelte.
Rib-Eye voorbereiden
Zorg ervoor dat de Rib-eye, Tomahawk of Côte du Boeuf mooi op kamertemperatuur is en kruid het vlees royaal met de Braairub no.4. Snijd twee flinke stukken opbindtouw af en leg deze naast elkaar op je snijplank. Leg hier twee takjes rozemarijn op, gevolgd door het vlees. Plaats aan beide zijkanten van het vlees een takje rozemarijn en leg bovenop de rib-eye weer twee takjes. Knoop het opbindtouw strak om het vlees heen zodat de rozemarijn goed vast zit.
Reverse Sear methode
Steek de probe van de kernthermometer in het midden van het vlees en leg het geheel op het indirecte gedeelte. We garen het vlees nu tot een kerntemperatuur van ongeveer 48 oC, draai halverwege het vlees om zodat deze gelijkmatig gaart. Haal het vlees van de barbecue, als de rib-eye de juiste kerntemperatuur heeft bereikt en laat hem rusten onder wat folie.
Deze methode heet Reverse Sear. Een methode waarin het vlees eerst op een lage temperatuur indirect gegaard wordt en daarna op directe hitte afgegrild. Meer weten over deze methode? Check dan de blog Reverse Sear: BBQ techniek uitgelegd
Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept
Braairub no. 4
Zuid-Afrikaanse Rooibos en Sumac
Online op voorraad
Conveggtor steen / hitteschild halve maan (EGGspander) Big Green Egg
Half indirect kookgedeelte
Online op voorraad
tip van de chef
Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours
Je meest veelzijdige bbq tool
Online op voorraad
Opbindtouw
Online op voorraad
Snijplank XL Baas Boards
Met de hand gemaakt
Helaas, momenteel niet leverbaar
VG10 Forged Vleesmes
Online op voorraad
Geglaceerde wortels
Verhit een gietijzeren skillet met roomboter boven direct vuur. Als de boter bruist voeg dan de wortels toe en gaar deze in de skillet door af en toe te bewegen. Als de wortels zo goed als gaar zijn voeg dan de suiker, het water en een snufje zeezout toe en laat karamelliseren.
Serveren
Snijd het slagerstouw los en verwijder de takjes rozemarijn. Grill de rib-eye na het rusten nog even boven directe hitte tot een kerntemperatuur van 53 oC. Haal de skillet van de barbecue en schuif alle wortels op een kant. Bestrooi deze met wat gehakte rozemarijn.Snijd het vlees in mooie plakken, serveer naast de wortels in de skillet en bestrooi met wat grof zeezout.
Dit gerecht is heerlijk met de diepe, donkere smaak van een bockbiertje ‘on the side’.
Bon appétit!
Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Veelgestelde
vragen
Wat zijn de ingrediënten voor het Rozemarijn Rib-Eye recept?
Voor het Rozemarijn Rib-Eye recept heb je nodig: Rib-Eye / Tomahawk / Côte du Boeuf van ongeveer 1,5 kilo, Braairub no. 4, 12 bospeentjes, 1 eetlepel roomboter, 2 eetlepels suiker, 6 takjes rozemarijn, wat gehakt voor garnering, water en grof zeezout.
Wat zijn de benodigdheden voor de bereiding van Rozemarijn Rib-Eye?
Je hebt een RVS rooster, een halve maan platesetter (hitteschild), skillet, kernthermometer, opbindtouw, snijplank, een vleesmes en aluminiumfolie nodig voor de bereiding van de Rozemarijn Rib-Eye.
Wat is de bereidingstijd van het Rozemarijn Rib-Eye recept?
De bereidingstijd van dit recept bedraagt 60 minuten.
Hoe moeilijk is het om het Rozemarijn Rib-Eye recept te maken?
Het maken van het Rozemarijn Rib-Eye recept heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad.
Voor hoeveel personen is het Rozemarijn Rib-Eye recept?