Kunnen wij een betere Big Mac maken dan de McDonalds? 🍔
De Ultieme Big Mac van de BBQ
niveau
Makkelijk
hoeveelheid
2 Personen
gang
Hoofdgerecht
tijd
30 Minuten
Recept bewaren
De Big Mac, het iconische symbool van fastfood en een van de meest herkenbare hamburgers ter wereld. In dit recept het eeuwenoude vraagstuk: Kun je thuis een lekkerdere Big Mac maken dan bij de McDonalds? Oké, misschien niet een eeuwenoud vraagstuk, maar wel iets wat wij graag willen proberen en met resultaat! Dus vergeet de rit naar de drive-thru en steek die BBQ maar aan!
We gaan een Big Mac proberen zo goed mogelijk na te maken en te verbeteren waar mogelijk, met zelfgemaakte Big Mac saus! Thomas laat in de video zien hoe je de ultieme Big Mac maakt, die misschien wel lekkerder is dan die van de McDonalds.
De kamado aansteken voor de Big Mac
De kamado vul je eerst tot aan de bovenkant van je vuurbox met je favoriete houtskool. Wij gebruiken nu Quebracho houtskool. Dit hout garandeert een mooie en lange brandduur, brandt op een gelijkmatige temperatuur en geeft een heerlijke houtsmaak. Deze houtskool is de perfecte allrounder, dus ideaal voor je Big Mac.
In het midden van de houtskool leg je 2 aanmaakwokkels. Steek deze aan en laat de BBQ opwarmen tot een temperatuur van 220 graden. Wanneer de BBQ de juiste temperatuur heeft bereikt, plaats je de halve maan plancha erin en verwarm je deze voor.
Voor de Big Mac saus combineer je de mayonaise, fijngesneden augurken, gekarameliseerde ui, suiker, zout, zoete paprikapoeder en gehakte knoflookteen. Meng goed en zet het in de koelkast terwijl je de hamburgers klaarmaakt.
Heb je geen zin om de saus zelf te maken? Dan is de Bigger than Mack saus van Saus.Guru een goed alternatief!
De Big Mac
Het gehakt doe je in een kom, en dit breng je op smaak met Grate Goods SPG (zout, peper & knoflook). Kneed dit goed door elkaar en vorm er vervolgens burgers van, elk ongeveer 80 gram groot. Dit is veel groter dan de 35 gram die McDonald’s hanteert. Zorg ervoor dat ze niet te dik zijn, want het origineel is vrij dun. Je kunt dit doen met behulp van de hamburgerpers van Smokin’ Flavours.
Wat betreft de garnituren, de Big Mac is niet bijzonder uitbundig. Snijd de ijsbergsla in fijne reepjes, de augurk in plakjes en tot slot, snipper een uitje fijn. Er is niks lekkerders dan een vers gesnipperd uitje, toch?
Grate Goods SPG Special Rub
Salt, pepper, garlic
Online op voorraad
Hamburgerpers Smokin’ Flavours
Voor 2 verschillende maten burgers
Online op voorraad
Saus.Guru Bigger Than Mack
De perfecte burgersaus
Online op voorraad
De Big Mac Bakken
De garnituren zijn gesneden, de saus staat klaar en de burgers zijn gekneed. Tijd om de burgers te bakken.
Voor het bakken van de burgers kan je gebruik maken van de plancha, zorg ervoor dat deze is voorverwarmd en de BBQ op 220 graden staat. Hierdoor krijg je straks een mooi gekarameliseerde korst.
De Big Mac opmaken
Of zoals Thomas het zegt: ”tijd om het burgertje te assembleren”. Voor de burger gebruiken we anderhalf hamburgerbroodje. Snijd er twee doormidden, waarvan de onderkant van één broodje het middendeel van de burger zal worden. Bak deze broodjes kort op de plancha tot ze mooi bruin zijn.
Nu is het tijd om de hamburger in elkaar te zetten. Begin met het aanbrengen van wat saus op de onderkant. Vervolgens voeg je wat sla toe, enkele plakjes augurk, gesnipperde ui, een plakje kaas, en tot slot leg je de burger en het tussenstukbroodje erop. Herhaal dit proces ook voor de bovenste helft van de burger. Als laatste doe je nog wat saus op de deksel.
Smaakt ‘ie beter dan van de McDonalds?
Geslaagd experiment! Een burger van McDonald’s is zeker lekker en superhandig voor onderweg. Maar zo’n zelfgemaakte burger is toch echt een stuk smakelijker, vooral met twee plakken kaas erop. 😉
In deze video legt Thomas uit hoe je de ultieme Big Mac zelf op de BBQ klaarmaakt.
Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Veelgestelde
vragen
Wat zijn de ingrediënten voor de ultieme Big Mac van de BBQ?
Voor het maken van de ultieme Big Mac van de BBQ heb je het volgende nodig: gehakt (400 gram), Grate Goods SPG, mayonaise (3 eetlepels), mosterd (1 theelepel), een grote, gekarameliseerde ui, gehakte knoflook (2 tenen), gehakte augurk (2 eetlepels), zoete paprikapoeder (2 theelepels), een krop ijsbergsla, een gesnipperde witte ui, 4 augurken, 4 plakjes cheddarkaas en 3 hamburgerbroodjes.
Wat zijn de benodigdheden voor het klaarmaken van de ultieme Big Mac van de BBQ?
Voor het maken van de ultieme Big Mac van de BBQ heb je het volgende nodig: een plancha, een hamburgerpers, aanmaakwokkels, een snijplank en een burger flipper.
Wat is de bereidingstijd voor de ultieme Big Mac van de BBQ?
De bereidingstijd van de ultieme Big Mac van de BBQ is 30 minuten.
Hoe moeilijk is het om de ultieme Big Mac van de BBQ te maken?
Het maken van de ultieme Big Mac van de BBQ is makkelijk.
Voor hoeveel personen is de ultieme Big Mac van de BBQ?