Als de kou buiten toeslaat, is er niets beter dan een stoofpot die rustig staat te pruttelen op de BBQ. Deze varkenswangen garen langzaam in een rijke saus van bier, peperkoek en mosterd – een perfecte balans tussen hartig en zoet. En het beste is: je hoeft er niet de hele tijd bij te blijven. Pak een biertje, ontspan en laat de BBQ het werk doen. Tegen de tijd dat het klaar is, schep je het op met een romige puree. Een gerecht om stil van te worden! 🔥🍻
Voorbereiding
Begin met het ontvliezen van de varkenswangen. Je steekt het mes onder het vlies en richt een klein beetje naar boven. Voor het kruiden van het vlees gebruik je de Meat Church- Dia de la Fajita rub, dat geeft een Zuid Amerikaanse smaak. Deze mag je royaal over de varkenswangen verdelen en draai de wangen om en herhaal deze stap nog een keer. Dit kun je ook een dag van te voren doen. Je kunt ook voor kalfs- of runderwangen kiezen, maar Filip kiest voor varkenswangen omdat deze sappig blijven, perfect zijn voor low & slow bereiding en een heerlijke smaak afgeven.
Zet de indirecte opstelling in de BBQ en breng deze naar een temperatuur van 110 graden en voeg 4 rookchunks appel toe en leg de varkenswangen op de grill en laat deze 1,5 tot 2 uur roken. Zo geef je ze een goede rooksmaak.
Stoofpot
Haal de varkenswangen vervolgens uit de kamado en zet de Dutch Oven in de kamado. Begin met het aanfruiten van de shiitake en voeg de rozemarijn toe. Voor het binden van de stoofpot gebruiken we peperkoek, deze smeer je rijkelijk in met mosterd. De mosterd voeg je toe voor een sterkere smaak, en de peperkoek neutraliseert dit juist door de zoete smaak.
Fruit de zilveruitjes en de wortelen 5 minuten aan en voeg de varkenswangen toe met de peperkoek en vervolgens blus je het geheel af met Malarkey rouge 1 liter, dit laat je 1,5 sudderen. We gebruiken De Dienstmeid van de Rijksontvanger, fruitbier om zo het scherpe en zure erin te krijgen. Je kunt ook een donkerbier of een tripel gebruiken, bijvoorbeeld van Westmalle. Voeg ook wat blaadjes laurier toe en wanneer je ziet dat de stoofpot niet helemaal onder het vocht staat voeg je runderbouillon toe. En laat nog wat runderbouillon over voor als het geheel zich hard gaat afkoken kun je er altijd nog wat aan toevoegen. In de laatste 20 minuten voeg je de shiitake toe aan de stoofpot.
Puree
Je kookt de aardappelen en pureert deze. Vervolgens voeg je wat zout, boter en peper toe. Dit geheel doe je in een spuitzak. Spuit wat toefjes puree toe op een bord. Wil je dat de toefjes een mooie kleur krijgen? Dan kun je deze 15-20 minuten op een skillet mee op de BBQ te plaatsen.
Serveren
Haal de stoofpot uit de BBQ. Als het goed is, val het vlees zo uit elkaar, is de saus gebonden en de groenten gaar. Haal de laurier uit de Dutch Oven. Schep de stoofpot op je bord en voeg op het laatst nog wat saus erover.
Tip! Deze producten kan je gebruiken bij dit recept
De Dienstmeid van de Rijksontvanger – De Magistraat
Fruitbier - fles 33cl - 6.9%
Helaas, momenteel niet leverbaar
Dutch Oven Smokin’ Flavours
Ideaal voor jouw stoofpotje
Online op voorraad
tip van de chef
Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours
Je meest veelzijdige bbq tool
Online op voorraad
Meat Church – Dia de la Fajita
Aj aj aj!
Helaas, momenteel niet leverbaar
RVS tang Smokin’ Flavours
Turn it like a pro
Online op voorraad
tip van de chef
Smokin’ Flavours rookchunks appel 1,5kg
Lekker bij varken, vis & gevogelte
Online op voorraad
Varkenswang
Ca. 400 gram
Online op voorraad
Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Veelgestelde
vragen
Wat is de titel van dit recept?
Varkenswangen stoofpot
Welke ingrediënten zijn er nodig voor de Varkenswangen stoofpot?
Varkenswangen, 2 kg, Wortel, 0,5 kg, Shiitake, 0,3 kg, Zilverui, 0,3 kg, Bier, 1 liter, Peperkoek, Mosterd, Pezo, Laurier, Tijm, Knoflook, Meat Church Dia de la Fajita, Aardappelpuree, 1 kg
Welke benodigdheden heb ik nodig om de Varkenswangen stoofpot te bereiden?